Какво трябва да знаем за ATV

Какво е ATV

Теренно превозно средство (ATV) е дефинирано като моторизирано извънградско превозно средство, проектирано да пътува на четири гуми. ATV се подразделят на два типа, определени от производителя. ATV тип I са предназначени от производителя за използване от един оператор и без пътник. ATV тип II са предназначени от производителя за използване от оператор и пътник и са оборудвани с определено място за сядане зад оператора. По същия начин, водачите трябва да вземат предвид и различните размери на ATV.

ATV не са „един размер отговаря на всички“. ATV индустрията препоръчва на всички потребители да използват ATV, предназначени за тяхната възраст.

Поддръжка на ATV

Редовно проверявайте ATV, за да се уверите, че работи правилно, за да намалите риска от наранявания и потенциала да бъдете закъсал поради неизправност. ATV има следните ключови области, които трябва да се поддържат, за да може машината да работи ефективно:

Гуми – Поддържайте препоръчителното налягане на въздуха във всички гуми, тъй като неравномерното налягане може да накара ATV да се изтегли на една страна. Гайките и болтовете трябва да бъдат здраво закрепени.

Дросел – Проверете дросела, за да се уверите, че се движи плавно.

Спирачки – Проверявайте спирачките всеки път, преди да карате.

Светлини – Проверете светлините, за да се уверите, че работят и изтрийте всякакви замърсявания, за да поддържате оптимална видимост.

Масло и гориво – Проучете ATV за течове и поддържайте препоръчителните нива на течност.

Задвижващ влак и шаси – Проверете за износване, течове и разхлабени части. Сменете, затегнете и смажете частите според нуждите.

Работа с ATV

Поради дизайна на ATV е много по-различно да управлявате ATV в сравнение с повечето други машини. Разликите в експлоатацията са очевидни при завиване, спиране, изкачване и експлоатация на различни терени. Завъртането включва оператора да премества теглото си за различни видове завои. Операторът трябва да премества телесното си тегло напред и към външната страна на завоя, докато прави завоя. При завъртане с по-висока скорост, операторът трябва да наклони горната част на тялото си към вътрешността на завоя, като същевременно поддържа теглото си върху външната стойка за крака. Когато спирате, внимателно и равномерно натиснете спирачките. Инциденти с преобръщане могат да възникнат на наклонени терени, така че е важно да запомните как да се изкачвате, спускате и да работите върху наклонени участъци. При изкачване на наклон, операторът трябва да премества телесното си тегло, като в същото време държи и двата крака на краката. Ако ATV спира или започва да се движи назад, бавно натиснете спирачките, спрете машината, демонтирайте и бавно насочете ATV надолу по склона, докато използвате ръчните спирачки за помощ. Ако ATV спира или започва да се движи назад, бавно натиснете спирачките. При спускане по наклонен терен, операторът трябва да се премести в по-ниска предавка и да кара надолу по хълма с краката си върху подложката за краката, седнал към гърба на седалката на оператора. Когато е възможно, ATV не трябва да се движи по стръмни склонове. Ако ATV спира или започва да се движи назад, бавно натиснете спирачките. При спускане по наклонен терен, операторът трябва да се премести в по-ниска предавка и да кара надолу по хълма с краката си върху подложката за краката, седнал към гърба на седалката на оператора. Когато е възможно, ATV не трябва да се движи по стръмни склонове. Ако ATV спира или започва да се движи назад, бавно натиснете спирачките. При спускане по наклонен терен, операторът трябва да се премести в по-ниска предавка и да кара надолу по хълма с краката си върху подложката за краката, седнал към гърба на седалката на оператора. Когато е възможно, ATV не трябва да се движи по стръмни склонове.

Коментари към тази статия